10 feiten over Malawi

Kleine bijeneter

Table of Contents

10 feiten over Malawi

Malawi is een land in het zuidoosten van Afrika. Het land is bijna 3x zo groot als Nederland en heeft zo’n 20 miljoen inwoners. Deze inwoners staan bekend om hun vriendelijkheid, waardoor het land de bijnaam “The warm heart of Africa” heeft gekregen. Het land wordt volledig omringd door land (en Lake Malawi).

Malawi is één van de armste landen ter wereld dat voor een groot deel afhankelijk is van landbouw en visserij. De laatste tijd begint één inkomstenbron steeds belangrijker te worden en dat is toerisme. Het land herbergt het wereld beroemde Lake Malawi, het op twee na grootste meer van Afrika. Het meer kent een ongekend hoge biodiversiteit, wat veel toeristen aantrekt. Daarnaast is Malawi druk bezig om hun populaties wilde dieren te herstellen, waar het toerisme sterk van profiteert.

Net als van elk land zijn er genoeg dingen die je niet weet, maar wel graag wilt weten voordat je een land bezoekt tijdens een mooie reis. Lees hieronder 10 feiten over Malawi. 

Bonte ijsvogel. 10 feiten over Malawi

Lilongwe is de hoofdstad

De hoofdstad van Malawi is Lilongwe. Deze stad, die centraal in Malawi te vinden is, is niet alleen de hoofdstad, maar ook de stad met de meeste inwoners. In totaal wonen er meer dan 1.1 miljoen mensen in Lilongwe. De stad groeit razendsnel, in 2008 had deze namelijk nog geen 700.000 inwoners. De stad is vernoemd naar de Lilongwe rivier, die dwars door de stad stroomt. Een plek die je niet mag missen wanneer je in Lilongwe bent, is het Lilongwe Wildlife Centre, een opvang voor verweesde wilde dieren. 

Malawi heeft 20 miljoen inwoners

In Malawi wonen zo’n 20 miljoen mensen en Malawi staat daarmee 20ste als het gaat om Afrikaanse landen met de grootste bevolking. Dit terwijl het land op nummer 33 staat van grootste landen in Afrika. Het land heeft dus een relatieve hoge bevolkingsdichtheid. Al ligt deze bevolkingsdichtheid met 220 inwoners per vierkante kilometer nog op de helft van Nederland. 

De 20 miljoen inwoners van Malawi bestaan uit meer dan 12 etnische groepen, waarvan de Chewa, Tumbuka, Lomwe en Yao de grootste groepen zijn. Malawianen zijn hoofdzakelijk Christelijk, maar ook een deel van de bevolking is Islamitisch. 

De officiële taal in Malawi is Engels

De officiële taal van Malawi is Engels. Dit maakt het een heel stuk makkelijker om te communiceren met de bevolking wanneer je op vakantie bent in Malawi. Naast het Engels worden er nog acht andere talen erkend in Malawi. Chichewa wordt van deze talen het meest gesproken. Ruim 50% van de Malawianen spreekt deze taal. 

Malawi is onafhankelijk sinds 1964

Malawi werd volledig onafhankelijk van Engeland in 1964 en werd na hun onafhankelijk lid van het Gemenebest van Naties. De president die de macht van de Engelse overnam, Banda, regeerde het land tot aan 1993. Daarna werd het land een democratie met meerdere partijen. Sindsdien is het op politiek vlak relatief rustig in Malawi. Voordat Malawi onafhankelijk werd, heette het Nyasaland en was het een Engels protectoraat. 

zonsondergang in Afrika. De beste reistijd voor Malawi

De bijnaam is Warm Heart of Africa

De bijnaam van Malawi is “The Warm Heart of Africa”. Deze bijnaam heeft Malawi niet te danken aan de temperatuur of aan de ligging van het land, maar aan de bevolking. De bevolking is namelijk zeer vriendelijk en gul. Door deze vriendelijke bevolking is het één van de veiligste landen van Afrika om in te reizen. 

De bevolking van Malawi is zeer arm

Eén van de minder leuke feiten over Malawi is dat de bevolking zeer arm is. Volgens verschillende berekeningen staat Malawi in de top 10 van armste landen ter wereld. Ook qua gezondheidszorg en levensverwachting scoort het land slecht. 

Lake Malawi is dé trekpleister

De toeristische trekpleister van Malawi is Lake Malawi. Het immense meer is bijna 30.000 vierkante kilometer groot en is hiermee het op twee na grootste meer van Afrika. Het water van dit meer is kristalhelder en er zijn veel tropische stranden rond het meer te vinden. Daarnaast is het meer een perfecte plek om te duiken en snorkelen, in het meer leven namelijk meer dan 500 verschillende soorten vissen. Een groot deel hiervan zijn mooi gekleurde cichliden, waarvan dus minimaal 500 soorten in het meer leven. Het zouden er nog veel meer kunnen zijn, maar het definitieve aantal vaststellen is heel lastig. 

20% van het land is beschermde natuur

Nummer 8 van de feiten over Malawi, is het feit dat 20% van het land in Malawi beschermde natuur is. Malawi kent in totaal 5 nationale parken en 4 reservaten. De bekendste zijn Liwonde nationaal park en Majete Game Reserve. Beide natuurgebieden worden beheerd door African Parks. De inmenging van African Parks en anders NGO’s heeft er voor gezorgd dat de natuur weer floreert in bepaalde beschermde gebieden van Malawi. 

Naast deze beschermde gebieden zijn er nog een heel aantal bosreservaten. Helaas is een heel groot gedeelte hiervan er slecht aan toe en is de bescherming van deze gebieden er alleen op papier. 

Een Afrikaanse savanneolifant. Olifanten in Malawi

De landbouw is zeer belangrijk voor de economie

Veruit de belangrijkste sector in Malawi is de landbouw. Zo’n 80% van de bevolking werkt in de landbouw. De belangrijkste landbouw producten van het land zijn tabak, thee en katoen. Daarnaast hebben veel mensen op het platteland ook wat eigen grond waarop zij gewassen laten groeien voor eigen consumptie. 

Het grenst aan drie landen, maar niet aan de zee

Malawi grenst in totaal aan drie landen, in het noorden aan Tanzania, in het westen, zuiden en zuidoosten aan Mozambique en in het oosten aan Zambia. Het land grenst dus niet aan de zee en heeft daardoor minder goede mogelijkheden wat betreft het im- en exporteren van goederen. Deze moeten namelijk allemaal eerst over land richting de kust. 

Gelukkig heeft Malawi wel lake Malawi, waardoor er alsnog veel prachtige stranden zijn en lokale mensen kunnen leven van de visserij. 

Vechtarend. Betalen in Malawi

Dit waren onze 10 feiten over Malawi. Het kennen van deze feiten zorgt ervoor dat je Malawi beter begrijpt voordat je die kant op gaat. Kende jij deze 10 feiten over Malawi al, of weet jij nog een feit dat eigenlijk niet op deze lijst mag ontbreken? Laat dan vooral een reactie achter!

Wij maken gebruik van affiliate links, als jij iets via een link op deze website koopt of boekt, krijgen wij een klein percentage. Dit doet niks met de prijs van het product of de reis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *