Majete Wildlife Reserve

Een Afrikaanse savanneolifant. Olifanten in Malawi

Table of Contents

Majete Wildlife Reserve

Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi. Het gebied is al beschermd sinds 1955, maar dat wil niet zeggen dat het er al zolang een paradijs voor wilde dieren is. Het park was door stroperij, veehouderij en illegale houtsprokkel niets meer dan een groot leeg natuurgebied. 

In 2003 sloot African Parks, een NGO die natuurgebieden in Afrika beheert, een overeenkomst met de overheid van Malawi en nam daarmee het beheer van Majete Wildlife Reserve over. Sindsdien hebben het beschermde natuurgebied en de omgeving een volledig transformatie doorgemaakt. In de jaren voordat het gebied onder beheer van African Parks kwam, kwamen er geen bezoekers naar Majete Wildlife Reserve. Inmiddels zijn dit er zo’n 10.000 per jaar, waarvan de helft uit Malawi zelf komt. 

In totaal leverde dit zo’n $400.000 op, wat door African Parks niet alleen in het beschermde natuurgebied gestopt wordt, maar voornamelijk in de lokale gemeenschap. Zo bieden zij studiebeurzen, projecten waarbij ze lokale boeren helpen, een programma tegen Malaria en zorg. Op deze manier laat African Parks zien dat conservatie en het verbeteren van het leven voor de lokale mensen weldegelijk hand in hand kunnen gaan. 

Click here to display content from Google Maps.
Learn more in Google Maps’s privacy policy.

Wildlife in Majete Wildlife Reserve

In Majete Wildlife Reserve leeft een grote variatie aan wilde dieren. Zo was Majete in 2012, na de herintroductie van leeuwen, weer het eerste beschermde gebied met de big 5 van Malawi. Tegenwoordig is er met Liwonde nationaal park nog een big 5 bestemming in Malawi te vinden. 

Dat er zo veel (verschillende) wilde dieren in Majete leven is te danken aan African Parks. Toen African Parks het natuurgebied in beheer nam leefden er alleen nog wat kleine schuwe antilope soorten zoals de gewone duiker, de suni, de Sharpes grijsbok, de klipspringer en de bosbok. Gek genoeg waren er ook nog nijlpaarden in het gebied aanwezig. Sinds African Parks Majete beheert zijn er zo’n 3.000 dieren van 17 verschillende diersoorten vrijgelaten. De meeste dieren die vrijgelaten zijn, zijn zoals ze dat noemen plain game. Dit zijn onder andere de zebra, de Lichtensteinantilope, zwarte paardantilope, nyala, koedoe, elandantilope, impala en de rietbok. 

Naast deze dieren heeft African Parks ook nog de volledig big 5 geherintroduceerd evenals andere indrukwekkende dieren. Al in 2003 werden de eerste zwarte neushoorns geherintroduceerd, in 2006 volgde de olifanten, in 2012 kwamen zowel de leeuwen als luipaarden en voor deze tijd waren ook de kafferbuffels terug gebracht. Hierdoor werd het park in 2012 een big 5 bestemming. 

Hier bleef het niet bij, want in 2018 werd de giraffe ge(her)introduceerd in Malawi, in 2019 volgde de cheeta’s en in 2021 kwamen zelfs bedreigde Afrikaanse wilde honden. Ondertussen werden ook de populaties van eerder geherintroduceerde dieren aangevuld om de genetische variatie te vergroten en inteelt te voorkomen. 

Dit alles heeft ertoe geleidt dat tijdens de laatste telling, in november 2022, 12.000 dieren zijn geteld in Majete Wildlife Reserve. Het gaat dus heel goed met de wilde dieren in het gebied. Daarnaast zijn er ook al dieren vanuit Majete overgebracht naar andere beschermde natuurgebieden in het land. 

Waar leven leeuwen in Malawi?

Tot zover de zoogdieren van Majete Wildlife Reserve. Ook qua vogels is er in Majete een hoop te zien en beleven. Zo leven er meer dan 300 verschillende soorten vogels in Majete. Vogels die je hier onder andere kunt vinden zijn de palmgier, de bateleur, de Afrikaanse visarend, de Böhms bijeneter, de vlagstaartscharrelaar, de Afrikaanse hop, de zwartbuiktrap, de amethistspreeuw, Afrikaanse reuzenijsvogel en nog veel en veel meer. 

Mocht je puur voor de vogels naar Majete gaan, dan kan je het beste een privé safari boeken, want de standaard groepssafari’s focussen voornamelijk op de big 5. 

Kleine bijeneter

Wat te doen in Majete Wildlife Reserve?

In het Majete Wildlife Reserve draait het natuurlijk maar om één ding, het spotten van zoveel mogelijk wilde dieren. Er zijn wel heel wat opties om dit te doen. Eigenlijk kun je in Majete dieren op drie verschillende manieren spotten. De eerste is de meest traditionele manier, waarbij je vanuit een 4×4 op zoek gaat naar de mooiste dieren. Dit kan met een groepssafari, een privésafari maar natuurlijk ook met jouw eigen (huur)auto. 

Een tweede manier om wilde dieren te spotten is vanaf het water, vanuit een boot. Je vaart dan heerlijk over de Shire rivier en bekijkt de dieren de naar de rivier komen om te drinken. Dit is vooral een geweldig manier om olifanten en kafferbuffels te spotten, daarnaast zie je zo ook veel (water)vogels. 

De derde manier is er één die in veel beschermde gebieden niet mogelijk is, namelijk de wandelsafari. Waarbij je dus te voet op zoek gaat naar wilde dieren. Vooral een goede optie voor het spotten van vogels. Verwacht niet zoveel dieren te zien als vanuit de auto, maar het gevoel om tussen de wilde dieren te lopen is iets fantastisch. 

De safari’s vinden vooral plaats tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. De rest van de dag zijn er nog andere activiteiten die je kunt doen, zoals het bezoeken van een dorpje. Ook is het mogelijk om tijdens deze uren heerlijk bij het zwembad te genieten van de zon of een goed boek. 

Praktische informatie over Majete Wildlife Reserve

Het Majete Wildlife Reserve ligt dus in het zuidwesten van Malawi. De dichtstbijzijnde stad is Blantyre, wat op zo’n 1,5 uur rijden ligt. Het is dus mogelijk om vanaf hier een dagtrip naar Majete te maken, maar het is beter om ervoor te kiezen om in of net buiten het park te overnachten. Zo kan je beter gebruik maken van de beste safariuren. Vanaf de hoofdstad Lilongwe ben je een stuk langer onderweg. Vanaf Lilongwe kost het je namelijk zo’n 4,5 uur om er te komen. 

Binnen het park zijn er drie plekken waar je kunt overnachten. De meest voordelige is de Game Capture Campsite, waar je zowel een eigen tent op kunt zetten, als een tent kunt huren. Het kamp heeft (zo goed als) geen hekken, waardoor je letterlijk tussen de wilde dieren kampeert. Er is een grote gezamenlijke lapa, waar je kunt koken, eten en gezellig kunt zitten. Mocht je geen zin hebben om zelf te koken, dan kan je gebruik maken van het restaurant (en het zwembad) bij de ingang van het reservaat. 

Een duurdere optie is Thawale Camp. Hier kun je genieten van luxe glampingtenten. Ook rond dit kamp is geen hek te vinden. De prijs ligt iets onder de 200$ per persoon per nacht, je krijgt hiervoor niet alleen je accommodatie, maar ook alle maaltijden en één activiteit per dag. 

De derde en laatste optie is voor de echte luxepoezen. Bij de Mkulumadzi lodge ben je namelijk tussen de $385 en $520 per persoon per nacht kwijt. Hiervoor zit je wel all-inclusive op één van de prachtigste plekken op aarde. 

Buiten het park is slechts één lodge met campsite te vinden, dat is de Ng’ona lodge, een prachtige lodge die echt net buiten het reservaat ligt. 

Om naar Majete te gaan heb je in het droge seizoen niet perse een four-wheel drive auto nodig, al maakt dat het tijdens de safari’s wel makkelijker. Tijdens het regenseizoen heb je deze absoluut wel nodig. 

De kosten om het park in te mogen zijn voor toeristen $30 per persoon per dag en $5 per voertuig. Deze kosten betaal je bij de toegangspoort. Deze poort is elke dag open tussen 06.00 en 18.00. Het is ook goed mogelijk om vanuit Blantyre (of Lilongwe) een meerdaagse safari naar Majete te regelen, dan hoef je zelf verder niks te doen behalve te genieten. 

Waar leven giraffen in Malawi? In Majete Wildlife Reserve

De beste reistijd voor Majete Wildlife Reserve

De beste reistijd voor Majete Wildlife Reserve is eigenlijk de zelfde tijd als de beste reistijd voor Malawi in het algemeen. De temperatuur is in Malawi het hele jaar vrij constant en daar hangt de beste reistijd dan ook niet vanaf. De beste reistijd hangt af van het regenseizoen (van december tot en met maart), tijdens het regenseizoen kun je namelijk beter niet naar Majete afreizen. 

Natuurlijk zijn er dan ook mooie dagen, maar door het vele groen en aanwezige water is het spotten van dieren lastiger. Deze periode is wel het hoogtepunt voor het spotten van vogels, maar je kunt een aantal dagen achter elkaar veel regenval hebben. Het beste kun je dus in de droge periode naar Malawi reizen. Deze periode begint in mei en loopt door tot en met halverwege december. 

Hoe verder in het droge seizoen je zit, hoe minder groen er aan de bomen zit en minder water er beschikbaar is voor de wilde dieren. Dit maakt het spotten van wilde dieren en met name de big 5 een stuk makkelijker. Nadeel is wel dat het tijdens deze periode een stuk duurder is om naar het Majete Wildlife Reserve te reizen. 

Mocht je nog willen profiteren van lagere prijzen, met weinig tot geen regen? Reis dan in de maanden april en mei, het groene seizoen, naar Malawi. 

Wij maken gebruik van affiliate links, als jij iets via een link op deze website koopt of boekt, krijgen wij een klein percentage. Dit doet niks met de prijs van het product of de reis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *