Liwonde Nationaal park

Bonte ijsvogel. 10 feiten over Malawi

Table of Contents

Liwonde Nationaal park

Liwonde nationaal park is een nationaal park in het zuiden van Malawi dat net ten zuiden van Lake Malawi ligt. De belangrijkste levensader van dit beschermde natuurgebied is de Shire rivier, een rivier die direct uit Lake Malawi stroomt. Het nationale park bestaat al sinds 1973, maar pas sinds 2015 maakt het nationale park indruk. Vanaf 2015 wordt nationaal park Liwonde namelijk beheerd door African Parks, een NGO die veel beschermde natuurgebieden in Afrika beheerd. Zij hebben ervoor gezorgd dat het hele park omheind werd, toezicht op stroperij sterk toenam en lokaal uitgestorven dieren weer terug gebracht werden. 

Het nationale park is bijna 550 vierkante kilometer groot, maar doordat African Parks sinds 2018 ook het aangrenzende Mangochi Forest Reserve in beheer heeft, is het daadwerkelijke beschermde gebied met nog eens ruim 350 vierkante kilometer aanzienlijk groter geworden. Sinds de overname van African Parks is de opbrengst van het park verdrievoudigd en het park zorgt voor veel werk in de omgeving. Ondanks deze verdrievoudiging, is het nog heel rustig in het park en kan je hier nog steeds genieten van een safari zonder (veel) andere mensen tegen te komen. 

Click here to display content from Google Maps.
Learn more in Google Maps’s privacy policy.

Wildlife in Liwonde nationaal park

Toen African Parks het beheer van nationaal park Liwonde in 2015 overnam was het niet goed gesteld met de populaties van wilde dieren. Zelf stellen ze dat er ten tijden van de overname meer vallen in het park te vinden waren dan grote zoogdieren. 

Inmiddels is alles anders. Geschat wordt dat er zo’n 15.000 grote zoogdieren in Liwonde nationaal park leven. Dit is niet alles, want naast deze 15.000 dieren die in Liwonde leven, zijn er ook al heel veel dieren vanuit Liwonde naar andere beschermde natuurgebieden gebracht. Zo zijn er Afrikaanse olifanten van Liwonde overgebracht naar Majete Game Reserve, Nkhotakhota Wildlife Reserve, Kasungu nationaal park en Nyika nationaal park. 

African Parks heeft niet alleen dieren vanuit Liwonde overgeplaatst, maar ook dieren vanuit met name Zuid-Afrika in nationaal park Liwonde vrij gelaten. Zo leven er sinds 2017 weer cheeta’s in het nationale park, sinds 2018 leeuwen, sinds 2019 zwarte neushoorns en zijn er ook gevlekte hyena’s en zelfs Afrikaanse wilde honden vrijgelaten in het nationale park. Dankzij deze herintroducties is Liwonde één van de twee big 5 bestemmingen van Malawi. 

Naast de big 5, de Afrikaanse savanneolifant, de leeuw, de luipaard, de kafferbuffel en de zwarte neushoorn, leven er natuurlijk nog veel meer zoogdieren in nationaal park Liwonde. Verschillende soorten antilope, zoals de waterbok, roanantilope, sabelantilope, klipspringer, impala, koedoe en elandantilope leven in Liwonde. 

Andere zoogdieren in het beschermde gebied zijn wrattenzwijnen, zebra’s, nijlpaarden, gele bavianen, vervet apen, gestreepte jakhalzen en nog veel meer.

Een Afrikaanse savanneolifant. Olifanten in Malawi

Liwonde nationaal park is niet alleen één van de beste safaribestemmingen van Malawi, het is ook nog eens een paradijs voor vogelaars. Bijna 400 verschillende vogels zijn in het nationale park gespot. Een indrukwekkend aantal gezien de grootte van het beschermde natuurgebied. 

Het is onmogelijk om alle natuurpracht wat betreft vogels in één klein stukje weer te geven, maar we gaan ons best doen. In het park leven 8 verschillende soorten bijeneters, waaronder de Böhms bijeneter, 9 verschillende soorten ijsvogels, 4 soorten scharrelaars, 14 verschillende soorten arenden, 6 verschillende soorten gieren, 9 uilen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Andere interessante vogels die er leven zijn de Nyasa-agapornis en nog 3 andere soorten papegaaiachtigen, 8 soorten neushoornvogels, waaronder de zuidelijke hoornraaf. En naast al deze prachtige vogels zijn er dus nog honderden meer. 

Kleine bijeneter

Wat te doen in Liwonde nationaal park?

In Liwonde draait alles om het spotten van de wilde dieren en het genieten van de vele geweldige vogels. Natuurlijk kun je ook genieten van de rust en je hotel, vooral tijdens het heetste deel van de dag, maar in Liwonde ga je vooral op Safari. 

In de meeste nationale parken heb je niet zoveel verschillende safari opties, maar in Liwonde zijn vijf verschillende soorten safari’s mogelijk. De eerste is de bekende gamedrive, waarbij je met een 4×4 op zoek gaat naar wilde dieren. De tweede optie is een nightdrive, je gaat dan ook met een 4×4 op zoek naar wilde dieren, alleen dan ’s nachts. Met grote spotlights zoek je dan naar dieren die zich overdag niet laten zien. 

Dan zijn er nog twee safari mogelijkheden op het water. Bij de eerste ga je met een grotere boot opzoek naar de vele vogels en zoogdieren die naar het water toe getrokken worden. Bij de tweede safari op het water doe je hetzelfde alleen dan vanuit een kleinere kano. Beide hebben hun voor- en nadelen. 

De laatste optie is er één die niet op veel plekken mogelijk is in een nationaal park. Dit is namelijk de gamewalk, waarbij je te voet op zoek gaat naar wilde dieren. De nadruk ligt dan meer op het vinden van kleinere dieren en vaak leer je hierbij ook veel over de lokale flora. Hoe gaaf is het om ergens te wandelen en te weten dat je overal een olifant tegen kunt komen!

Nijlkrokodil

Praktische informatie over Liwonde nationaal park

Liwonde nationaal park ligt in het Zuiden van Malawi. Het nationaal park ligt op zo’n 4,5 rijden vanaf de hoofdstad Lilongwe en 2,5 uur rijden van Blantyre. Het is toegestaan om zelf rond te rijden in het nationale park, dus betalen voor een gids is niet noodzakelijk. Winkels zijn er in het nationale park niet te vinden, dus het is verstandig om van te voren in te slaan De laatste stad die je tegenkomt, Liwonde heeft een aantal banken en tankstations. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, pin dan in Lilongwe of Blantyre. Entreegeld is $30 per persoon wanneer je een internationale toerist bent en $5 voor een auto. Mocht je in Malawi wonen als buitenlander, dan betaal je de resident rate van $15 per persoon.  Deze bedragen zijn per dag. 

In het park zijn een aantal lodges. De meest exclusieve is de Mvuu lodge. In het zuiden zitten meer betaalbare lodges, waaronder Chinguni Hills lodge, Kutchire lodge en Liwonde Safari Camp. Daarnaast hebben de meeste lodges ook een kampeerterrein, waar je voor een kleine prijs kunt kamperen. 

Beste reistijd voor Liwonde nationaal park

Als je naar Liwonde reist om wilde zoogdieren te zien, dan kun je het beste aan het einde van de droge tijd naar het beschermde gebied afreizen. Denk hierbij aan de maanden augustus tot en met oktober. Kom je voor de vogels, dan is het groene seizoen net na de regentijd de beste periode. Dit is in de maanden april en mei. De kans dat je dan ook grote zoogdieren ziet is vrij groot. De maanden november tot en met maart kan je het beste mijden, aangezien er dan in korte tijd grote hoeveelheden regen kunnen vallen. Wanneer het wel droog is in deze maanden, kan het heel erg heet worden.  

Juveniele Afrikaanse visarend in Liwonde nationaal park

Wij maken gebruik van affiliate links, als jij iets via een link op deze website koopt of boekt, krijgen wij een klein percentage. Dit doet niks met de prijs van het product of de reis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *