Leeuwen in Malawi: waar moet je zijn om ze te vinden?

Leeuwen in Malawi. Big 5 in Malawi

Table of Contents

Leeuwen in Malawi

De Leeuw, één van de big 5, is een dier dat elke natuurliefhebber graag in het wild wilt zien. Nu Malawi sterk op komt als wildlife- en safaribestemming, komt de vraag of er Leeuwen in Malawi leven sterk naar boven. Het feit of er wel of geen leeuwen in Malawi maakt misschien wel dat je er wel of niet voor kiest naar Malawi af te reizen. Gelukkig hebben wij voor jullie het antwoord op de vraag: Leven er leeuwen in Malawi?

De leeuw

De leeuw (Panthera leo) is een dier dat natuurlijk weinig introductie nodig heeft. De leeuw is één van de vijf grote katten, en het meest verwant aan de luipaard. De leeuw is de op één na grootste katachtige, alleen de tijger wordt iets groter. De grootte van de leeuw hangt heel erg af van waar de leeuw vandaan komt. De grootste leeuwen zijn te vinden in het zuiden van Afrika. Hier kunnen de mannetjes, die een flink stuk groter zijn dan de vrouwtjes, meer dan 2 meter lang worden en zo’n 225 kilogram wegen. 

De dieren zijn over het algemeen geelbruin van kleur. In hele zeldzame gevallen is een leeuw wit (of blond). Deze kleurvariant is echter alleen, en zelden, in Zuid-Afrika in het wild geobserveerd. Opvallend kenmerk van de mannelijke leeuw zijn de manen. Deze extra haardos ontstaat onder invloed van testosteron en is afhankelijk van de plek waar de leeuw leeft. Op sommige plekken zijn de manen van de leeuw heel groot en soms juist slechts matig aanwezig. Ook de kleur van de maan kan heel erg verschillen, van dezelfde kleur als de vacht zelf tot bijna geheel zwart. 

Wat de leeuw uniek maakt ten opzichte van andere katten is het feit dat de leeuw in groepen leeft. Vaak bestaat een groep uit leeuwinnen met hun jongen, jaarlingen en één of een paar mannelijke leeuwen. Over het algemeen zijn het de leeuwinnen die jagen en de leeuwen die de groep beschermen tegen indringers. 

Waar leven leeuwen in Malawi?

Waar leeft de leeuw?

Oorspronkelijk kwam de leeuw voor in bijna geheel Afrika (met uitzondering van de Sahara en dichte regenwouden van centraal Afrika) en in Azië vanaf Turkije en het Midden-Oosten tot en met het grootste gedeelte van India. 

Tegenwoordig is het leefgebied van de leeuw een heel stuk minder groot. In totaal leven er nog tussen de 23.000 en 39.000 leeuwen in versplinterde populaties verdeeld over 28 landen, 27 in Afrika en buiten Afrika leven leeuwen alleen nog in India. 

Binnen de vele beschermde gebieden waarin de leeuwen leven gaat het redelijk goed met de leeuw, maar buiten beschermde gebieden neemt de populatie rap af. Mede hierdoor is de leeuw (als algemene soort) door het IUCN gekenmerkt als kwetsbaar. Belangrijke gebieden/landen voor de leeuw zijn Tanzania, Zambia, Etosha nationaal park, Chobe nationaal park en Krüger nationaal park. 

Waar leven leeuwen in Malawi?

Dan nu door met de vragen van dit artikel. Leven er leeuwen in Malawi en zoja, waar leven deze leeuwen. 

Het antwoord op de vraag is ja, er leven leeuwen in Malawi. Waar deze dieren vroeger in grote delen van het land te vinden waren, is dat tegenwoordig wel anders. Nog steeds worden in natuurgebieden af en toe leeuwen gespot, die dan waarschijnlijk uit de buurlanden Tanzania, Mozambique en Zambia op zoek zijn gegaan naar nieuw leefgebied, maar dit gebeurd heel zelden.

Het is vooral te danken aan de NGO African Parks dat er leeuwen te vinden zijn in Malawi. In totaal gaat het om nog geen 100 leeuwen, waarvan ongeveer de helft in Majete Wildlife Reserve leeft. Dit beschermde gebied staat al sinds het begin van de 21ste eeuw onder beheer van African Parks die er hard aan hebben gewerkt om het oude ecosysteem in ere te herstellen. 

Om deze reden zijn in 2012 de eerste leeuwen vanuit Zuid-Afrika vrijgelaten in Majete Wildlife Reserve, dit was zo’n succes dat African Parks ervoor koos om in 2018 ook leeuwen uit te zetten in Liwonde nationaal park, een beschermd gebied dat zij sinds 2015 onder beheer hebben. Ook hier lijkt het project zijn vruchten af te werpen, want ook in nationaal park Liwonde zijn al welpen geboren. 

Beide beschermde natuurgebieden zijn omheind om conflicten tussen wilde dieren en de lokale bevolking te voorkomen. Nu steeds meer beschermde natuurgebieden in Malawi goed beheerd worden, is de kans groot dat er nog meer plekken bij gaan komen waar leeuwen in Malawi te vinden zijn. 

Leeuwin in Malawi

Mocht je dus leeuwen in Malawi willen vinden, dan heb je twee opties. Majete Wildlife Reserve en Liwonde nationaal park. Beide parken herbergen de totale big 5, en zijn dus prachtige safaribestemmingen. Blijf wel meerdere dagen in de beschermde gebieden, want de leeuwen worden zeker niet tijdens elke gamedrive gespot!

Wij maken gebruik van affiliate links, als jij iets via een link op deze website koopt of boekt, krijgen wij een klein percentage. Dit doet niks met de prijs van het product of de reis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *